Monday, June 1, 2015

one thousand smile!

assalamualaikum...

alhamdulillah...
hari ni da 24week1day pregnant.syukur...setakat ni alhamdulillah.aku n baby baik2 sahaja.pejam celik pejam celik da separuh perjalanan kehamilan.tinggal lg lebih kurang 4bulan/16week lagi.fuhsss...!masuk 6 bulan baru la berani nak announce ckit2 pasal preggy kali ni.bukan apa takut kejadian lama berulang..huhu.mintak jahla ek..
sekejap rase masa cepat sangat tapi sekejap rase alahai lambatnya nak 9 bulan..hihi..tak sabar nak tengok baby membesar dengan giatnya kot...(nampak tak excitednya kat situ..hihi).maklumla baby 1st kami.excited ni bila tgok barang2 cute baby.tahan je smpai 6 bulan brula berani beli sikit2..hihi

gambar dr mr google


sepanjang trimester pertama aritu..alhamdulillah.tak de mengalami saat2 morning sickness yang teruk means tak de la smpai tiap2 pagi nak muntah2 pening2.cuma adala sekali sekala gitu jer.badan penat asyik nak tido je.dulu ada jugak baca2 dalam blog org,ibu hamil yg xmgalami morning sickness ada something wrong ngn kandungan..choiiii!kita check alhamdulillah baby xde apa2 perkembangan seperti mana sepatutnya..lega bila doktor cakap baby sihat2 sahaja..normal.so sebenarnya morning sickness or tak itu bahagian masing2 kot.mungkin sebab ibu n ayah jauh..baby paham n behave je kat dalam perut ek..good2!!sayang baby ketat2...hihi.cuma satu je pesanan tuk preggy women..
tolongla think positive..doa banyak2 insyaallah baby sihat2 je..


supplement waktu hamil plak...bulan awal dulu cuma amek obimin jer.takutla nak telan ubat2 lain even hati da meronta2 nak amek supplement itu ini.then bila 1st check up tanya nurse..then nurse suggest dari obimin better tukar iberet.so kiter terus telan iberet 1/1 od.xtually iberet folic lebih sesuai utk mane2 ibu preggy yg hb low ckit.means bawah 11..checkup aritu hb low.itu yang nurse mintak tukar ke iberet.mybe kandungan folic bagus sikit kot...itu time first check up time 12w kalo xsilap la..
then dari iberet kita tambah lg 1 supplement which is neurogain PB..supplement utk perkembangan sel2 otak bayi.jangan tak tau otak bayi mula berkembang seawal 3 bulan kandungan.orang kata bagus kiter ape lagi tryla..tapi kan..ada jugak yang ckp neurogain better amek time kandungan da cecah 7 bulan.kalau amek awal2 takut baby hyperactive..hurmm..xtaula betul tak.tp for me better amek awal2 kot.it's depend la.bermula 3 bulan ada yang da amalkan set kehamilan salindah.dulu cam nak try gak tapi bila pikir2 sekali da beli set mahal2 xmakan pun.lagi pun da makan set salindah ubat2 klinik da bleh stop.bab tu kita xberapa confident.kalau tak silap ubat2 salindah tu start B1-B6 kot start awal kehamilan smpaila nak bersalin.mungkin bila da 7 bulan n bila hb da ok sikit then  kita start nak try amek set salindah lak..(terpengaruh dengan blog irinenadia..hahaha).orang kata amek supplement salindah baby cerdik n kulit baby putih bersih..btul ker??hahaha..second checkup haritu Hb kita atas pagarje which is 10.6..cuak then terus order vita-lea sharklee..dahla sebakul kene bebel ngn nurse.siap nurse warning nak kene jupe doktor if hb still tak naik.tak ke cuak tu...huhu..garang nor nurse kat situ..hurm..hopefully next checkup hb blehla naik.ni pun baru2 nak amek sharklee.harap2 berkesanla...so overall..skrg kiter amek iberet folic..neurogainPB n sharklee vita-lea..3 ubat sehari..kekadang langsung tak patuh pun..haha..xpecially iberet folic nak kene makan ketika perut kosong..memang tak ar..perut asyik terisi je..bila ntah nak tunggu perut kosong  yer..tapi alhamdulillah encik suami selalu ingatkan makan ubat.even kami jauh before tido mesti call.orang kata time pregnant ni sayang lebihhh...hihi..nak gi mana..nak makan ape..terus dapat..hihi..
tenkiu sayang!!(jiwang +__+)


bercerita bab pertambahan berat badan..memamg tersangat drastik kot.pernah selang 5 minggu naik 5 kilo means 1 kilo seminggu..huwaaaaa...pelik tp betul kan.cepat btul naik berat nyer.bab ni pun kene bebel gak ngn nurse..hurmm..patutnya sebulan 500gm je naik berat ni dah melampau2 ni.setiap kali checkup pun benda sama je kene bebel..tadah je la telinga.berat berlebihan tapi kira okla sebab bacaan kencing manis darah tinggi semua normal kan.hb je low sikit..mintak dijauhkan sebarang masalah la..tak per nanti pantang kiter pantang kaw2 yer..hihi..next check up kene suntik 2 dose ubat n minum lg air gula yang teramat manis smpai ke tekak tu..(bweeeekkk)..insyaallah 15/06/2015 nanti next checkup..dah 7 bulan da kalau xsilap time tu...mudah2han semua baik2 sahaja.amin...



p/s:thanks sayang selalu teman ayang checkup baby..xpernah miss.!snggup dtg dr kl ke ipoh n patah balik kl semata2 nak teman ayang..walau lewat masuk opis.tapi sanggup tu..terharu sgt..hope baby kita mewarsi sikap penyayang n bertanggungjawab ayah die..tau baby..ingat tu!i love u syg!tak sabar nak tengok baby lahir kan...huhu..4 bulan lg..yeaahhh!


kami!!!





0 orang terhebat:

Post a Comment

comment here!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails