Wednesday, February 7, 2018

KE BANDUNG KE AYRA???~2018

assalamualaikum

alhamdulillah minggu lepas diberikan kesempatan untuk bawa ayra bercuti bersama-sama tokku dan tokmi nya.syukur tercapai jugak impian ibu.sbenarnya asal pergi bercuti mana-mana je mesti teringat tokku n tokmi.rasa tak lengkap percutian tanpa ibu bapa.ye tak??taun lepas ayra ke sabah bersama nenek n cikan dan kali ni ke bandung bersama tokku n tokmi.panjangnya mukaddimah..selagi masih lagi ingat baikla ibu coretkan sikit kenangan moga nanti bolehla ayra baca nanti ye..hihiihi

untuk trip kali ini kite bermula di IPOH.kalau sebelum ni waktu ke sabah kita tumpang umah2 kakak di KL.maklumla kl lagi dekat dengan KLIA/KLIA2 berbanding di IPOH , tapi kali ini saja jer nak try dr IPOH terus.ok untuk dari ipoh straight ke KLIA/KLIA2 cuma ada 2 bas shaja iaitu YOYO dan STAR SHUTTLE..dari segi harga star shuttle lagi murah plus tiket ayra free (seat atas riba ibu/ayah) tapi dari segi keselesaan dan ketepatan masa kami lagi prefer YOYO bus.jadinya terusla ayah belikan tiket YOYO bus untuk 5 orang(ayra pun wajib beli sebab atas 2 taun..walaupun hakikatnya ayra cuma duduk diriba ibu je)pergi balik seorang dlm rm45 per pax untuk sehala bagi dewasa.

28/1/2018
memandangkan tiket seawal jam 8am.jadi kami dah siap2 naik tiket pkul 1am di amanjaya(park kete semua kt sana terus rm10 per day).tiba di KLIA dalam 5.00 am.sampai2 je terus check in n drop luggage dulu siap2.tinggal beg sandang n stroller ayra je.lepak makan burger jap lepas tu terus masuk ruang departure.setel semua then naik train terus ke terminal menunggu.sembahyang siap2 situ barula rehat2 kt depan gate.8.30am baru boleh masuk dalam tunggu lagi flight.timing mmg cun la.dari ipoh sampai la KLIA mmg alhamdulillah xada apa2 masalah.sampaila mendarat di airport bandung.kt airport mmg agak kelam kabut..fuhhss..airport kecik dan agak xterkawal.lepas setel imigresen cepat2 terus ambil beg,dengan harapan supir dah tunggu sekali ade misscommunication supir xmuncul2.aduhai..membazir masa kat situ.dekat kul 12 jugakla bru gerak dr airport ke hotel.on da way ke hotel sempat plak tu benti di Rumah Kain Sulam..ya allah mmg rambang mata.kain sulam..kain batik dan kain sembahnyang cantik2 dan murah.tokmi n ibu rembat la 1 kain sembahyang mcm siti khadijah.mmg puas hati.kain tebal dan yang penting murah.180 k rupiah shj.lepas setel rumah kain barula ke restoran iaitu di restoran belacan.sedap tapi agak pricey..lepas dah setel makan semua terus supir hantar ke hotel.checkin tidur dulu semua sbb masing2 pn dah kepenatan..hihi.dalam pkul 5 petang waktu indonesia barulah bangun jalan2 sekitar hotel.untuk kali ni ibu book hotel yang sama mcm 4 tahun lepas HOtel progo di Jalan Riau.mmg dekat sgt dgn FO,jalan kaki je sampai.kedai makan pn banyak.cumanya pergi kali ni hotel tgh renovate jadi agak xmenarik disitu..huhu.nasib baik book untuk 2 malam shj.dinner pn dikawasan depan2 hotel tu je makan ayam penyet dan burung puyuh goreng.sedapppp..i lioke.ayra pn suka makan ayam penyet..tu yang lagi melegakan ibu ayah..

29/1/2018
hari kedua barulah kami guna supir sepenuhnya.giteww...dari pagi sampai ke malam.hari kedua ni mmg untuk berjalan-jalan semata2 sekitar lembang..bermula dari kopi luwak  cikole kemudian ke floating market lembang dan dusun bumbu.tempat kopi luwak rasenya xdela menarik sangat biasa2 je just pergi tgok musang je dan diberi penerangan macamane kopi luwak tu terhasil.yang xbestnya kami tertipu kononya bagi tester dlm bentuk sachet.ingatkn free sekali kene bayar MAHAL pulak tu..50k okey untuk secawan kopi dalam rm15 kalau duit kite.baik minum starbucks.hampehh betul.ramai rakyat malaysia terkena time ni.masa ktorg datang ada 1 group besar yang datang bersama.bila dah habis tour then ade sesi tester.syok je masing2 nak test yerr..sekali semua kene bayar.no FREE2 okeyh..fuhhh..pengajaran betul...FLOATING MARKET okey kat sini mmg menarik sebab sangat damai dan tenang.dikelilingi tasik dan byk port2 bergambar best.ada taman jepun atas air okey..kat tasik plak byk plak tu ikan2.mmg ayra suka betul ,ain2 bagi makan ikan.seronok betul die.kat dalam floating market ada taman2 atau kawasan2 kecik yang lain.semuanya pn BERBAYAR okey..contoh taman arnab.50k rupiah seorang.lepastu masuk tempat keretapi pun kene bayar 50k seorang..aduhai mmg sedut duit betulla...lepas sahaja dr Floating Market terus kami ke Dusun Bumbu.kat sini xsebest yang kat floating market.sini lagi kecik sikit.ada taman2 haiwan.yang paling best boleh bagi makan carrot kt kambing biri2 dan rabbit.seronokla ayra main2 kt dalam ni.tapi sebab cuaca pn panas dan masing2 pn penat jadi xde la lama sangat dalam tu.harga setiap tempat pn kene bayar ye.tp setiap tiket masuk akan diberi minuman percuma.kira okla jugak..atleast dapatla jugak pulangan..hihi..lepas saja keluar kawasan lembang kami terus ke Cibaduyut (tempat barangan kulit).en.suami nk cari wallet plus nk cuci2 mata ckit.maka terbelilah sandal kulit dan baju t-shirt utk pakai keesokan harinya.tokmi dan tokku ayra pn boleh tahan shopping jugak siap beli kasut segala..hihilepas dari cibaduyut kami terus dinner dan balik ke hotel terus.ye ke terus..haha..tokmi ayra nak singgah lagi sekali di Rumah Tas.nk cari wallet lagi..hihi.lepastu barula boleh balik hotel dan zzzz...

30/1/2018
untuk hari ketiga agenda mmg shopping je la ye.tapi first kami terus checkout dr hotel progo dan check in di el royale hotel&apartment(book melalui airbnb).satu bangunan dgn hotel cuma apartment lagi atas dan lagi best sb 2 bilik dlm 1 apartment.jadi senang dan selesa.hihi..dah dapat kunci hotel semua dan dah drop beg2.kemudian kami terus ke Rumah Kain taman kopo.kat sini mmg mengila dengan kain sulam cantik2.ada 2 harga je 120 k dan 140k bergantung pada jenis kain.dekat 3 jam kami kt sini.xsedarpun sekali tgok jam dah 3 jam.kat sini ada terima tempahan sekali jadi ayah ibu sempatla tempat baju raya.kebaya lagi u..hahaha..lepas ke rumah kain kami terus ke  Pasar baru.di pasar baru kalau kita book dengan Hayuka bandoeng kt sana ada 1 org budak yang akan jadi pemandu arah merangkap jadi org yg tolong bawa barang2 kita.jadi urusan shopping tu lagi senang..hihi.. ye la dtg dgn kanak2 n org tua kan paham2 je la..ayra so behave.ade org pesan kt pasar baru jgn guna stroller tapi kami guna je stroller dan ternyata mmg berguna.ayra boleh duduk2 makan2 xpun tgok hp dalam tu.lagi selesa.untuk lunch kami lunch di Pasar baru.mak oii xpadan ngn food court harga mahal gilo.elakkn makan di food court pasar baru okey..dah setel beli2 semua balik dinner dan terus zzz...kat bandung senang ade grab food.book guna aplikasi grab je.terus sampai lobi hotel xpayahla nak keluar malam2.kalau malaysia ada cmtu kn best..

31/1/2018
harini pun sama repeat pasar baru lagi.tunggu supir di lobi hotel je senang.kt pasar baru msih lagi dengan juru pandu si Ehsan tu.baik budaknya kesian pun ada jugak..hihi.shopping sampai ke tghari.hasil tangkapan mmg xyah nak cakaplah mmg takut tgok..huhu..lepastu dah agak2 mcm penat barulah kami ke FO sekitar jalan Dago waktu ni hujan la plak mmg xde mood sgtla nk berjalan.mmg masuk blossom je tgok2 baju ayra.kemudian ke Rumah Mode.memborong baju ayra je wat raya.mmg comell2 semuanya.harga barang dirumah mode xde la murah sangat biasa2 je level2 sogo kot.kira okla...lepastu kami ke Rumah Anak kecil beli baju ayra lagi.mmg murah2 rambang mata ibu..huhu.kemudian terus ke Paris Van Java jalan2 sekitar tu lepastu barulah g dinner di iga bakar.sedap dan murah mmg recommended sgt!!sup sedap..terbaiklah..


1/2/2018
untuk hari ini kami sepenuhnya guna grab.saja nak try dan ternyata lagi murah dan senang.kalau tahu awal2 lagi guna grab je la..pagi2 kul 10 am tempah jeans di aria jeans call grab ambik dan ke PASAR BARU LAGI!!!mmg pasar baru je la trip ni agaknya..kali ni grab berhenti di tingkat bawah sekali.rupanya barulah kami tahu tingkat bawah lagi murah dari tingkat atas.kain sembahyang blouse murah dan cantik wokey.memborong lagila jawabya.siap cari2 ATM semata2 nak cucuk duit lagi,,,huhu.lepastu saja jalan2 dilorong2 depan Pasar Baru.barang mmg murah2 tapi penuh sesak dan panas.jadinya mmg xdela nk singgah lama2.jalan2 sampaila ke Alun2 bandung.lepak2 kt situ sekejap lepastu baru panggil grab plak ke bandung Indah Plaza.dinner terus kt sana sebelum balik hotel.balik terus packing2 baju sb janji ngn supir pkul 10am ke airport.flight pukul 3.00pm..pkul 1pm keen ada kt airport jadinya better g awal smpatla nk singgah2 lagi..hihi

2/2/18
hari terakhir pagi2 ke aria jeans ambil seluar tokmi dan ayah.sehari je dah siap tempahan seluar jeans.dekat pkul 11am baru bertolak ke airport.sebelum sampai airport sempat makan2 dan singgah kedai yang jual borong Freshcare.minyak angin kegemaran ayra dan seisi keluarga..mmg harga jauh lebih murah kt sini..huhu..sampai airport dlm pkul 12.30 checkin drop langgage semua.flight plak bleh delay dekat 4pm.maka bertabahlah kite dalam tu.ayra nasib baik xtidu blehla main2kn dulu.jadi dalam flight bolehla ayra tido puas..sampai airport KLIA pkul 7 lebih cmtu.terus sembahyang n rushing kejar bas pkul 8pm.terkejar2 jugakla..dalam bas semua kepenatan tidur la apalagi..hihi..

maka berakhirlah percutian kami yang best..hihi.insyaallah kami diberikan rezeki lagi akan kesana lagi..makanan sedap2..tempat best2..barang murah2...hihi




intenari sebelum kesana..bila dah sampai mmg berubah semua.

Tarikh
Aktiviti
28/01/2018
(Ahad)
Flight dr KLIA ke bandung(OD 0312)
8.00AM-9.20AM
- Pick up by hayuka bandoeng terus ke hotel Progo
(Jl. Progo No.6, Citarum, Bandung Wetan, Kota Bandung, Jawa Barat 40115, Indonesia)
-          Bilik ready terus check in
-          Bilik belum ready drop bag dan lunch di
-          DAKKEN RESTAURANT + jalan2 jalan riau
-          Balik hotel rehat lepas zohor keluar jalan2 FO (tempeh seluar slack n cari baju utk esok)
Dinner di sekitar hotel/ngeteh di Progo coffee
-          Tidur
29/01/2018
(Isnin)
Breakfast di hotel
-Hayuka pickup di hotel terus ke :
-Farm house
- Floating market
- Lunch di Kampung Daun / Dusun bambu *tukar pampers/mandikan ayra/solat2
- Jalan2 ke Cikole kopi luwak
- Cibaduyut (kulit) *sandal n wallet*
- Pasar Baru
-Dinner di the stone café/kedai ayam penyet
-Balik rehat di Hotel
30/01/2018
(Selasa)
Breakfast dihotel ( check out hotel)hayuka pickup terus ke :
-          Rumah Kain(Kapo)
-          Graha persona Puspa
-          D’fashion
-          Kilang Kain
-          Kilang Langsir
-          Jalan2 di jalan Dago
-          Rumah Anak kecil
-          Rumah Mainan
Tengahari (check in el royale apartment)
makan di sekitar Hotel
-          Pasar baru (telekung/baju mandi/beg/blouse)
Makan malam di Restoran Belacan / Simpang Raya
31/01/2018
(Rabu)
Breakfast di Sekitar Hotel(tempeh uber/grab)
-          Tempah Jeans di Aria jeans
-          Transtudio Bandung*/pasar baru
Lunch di dalam Transtudio mall
Balik apartment dan rehat
-          Jalan2 di jalan Braga
-          Ke Pasar Baru
Malam guna uber/Grab ke restoran soto
01/02/2018
(Khamis)
Breakfast di Hotel*Tanya harga per person dulu*
-          Rehat di hotel
-          Naik Brandos(alun-alun bandung)
-          Keluar ke Pasar Baru(last round)
Lunch di Pasar Baru
-          Ambik grab/uber balik apartment
-          Solat/rehat
-          Petang keluar ke FO di jalan dago(cari brownies)
-          Rumah Mode
Malam rehat di hotel

02/02/2018
( Jumaat)
Breakfast di apartment (habiskan stok makanan)
-          Jalan2 di sekitar Hotel/pasar baru
Lunch di kawasan sekitar
-1.00pm ke airport,flight  OD0301 ( 3.30-6.30PM)
- Balik ke Ipoh


tq

0 orang terhebat:

Post a Comment

comment here!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails