Sunday, August 23, 2015

persediaan bersalin

assalamualikum...

alhamdulillah minggu ni da genap 36mggu usia kandungan.syukur sangat sepanjang kehamilan tak ada lagi apa2 masalah kesihatan yang membimbangkan.kandungan pun da 36 minggu so preparation tuk bersalin pun harusla di prepare awal2.baju2 baby siap2 basuh..lipat..standby dalam kereta dah.1 beg untuk baby kat wad n 1 bag untuk di bawa ke labor room.baju ibu je tak siap2 lagi.ada je benda yang nak di beli kan..yea la 1st time.kite follow je la pengalaman orang.org suh sediakan breast pad..kite pun p la cari.maternity pad..disposible panties la..macam2 la...so untuk kali n just nak noted barang2 yang perlu dibawa.manala tau satu hari nanti bleh buat reference tuk second baby kew...cewahhh...hihihi...kite pun follow pengalaman orang n blog2 org jugak tau.

preparation untuk baby (dalam wad )

*baju & seluar lengan panjang n pendek(butang didepan)-3 helai
*pampers new born-10 helai (lebih xper)
*kain bedung baby-kite prepare 1 helai cos extra napkin
*kain napkin-3 helai(untuk bedung sekali)
*sarung kaki..tangan..topi-masing2 3 pasang
*sapu tangan kecik-2 helai (kot2 susu tumpah)
*kain barut baby-5 helai(saja prepare lebih)
*tuala baby-1 helai
*wipes tisu-(bawak lebih)

preparation baby (labour room)

* baju lengan panjang-1pasang
*kain bedung siapa kepala-1 pasang
*wet tissue(just prepare)
*beg plastik(simpan uri baby)
*kain barut
*tuala baby

Preparation untuk ibu

*kain batik-2 helai
*baju keluar wad-1 helai
*cardigan/sweater-1 helai
*mintak panas(just incase)
*selipar tandas
*i.c / buku merah (sangat penting)
*disposible breast pad - 2 pasang
*disposible panties-5 pasang
*maternity pad-5 
*tudung -2 pasang
*telekung sembahyang


okeyh!tula antara kelengkapan2 yang di sediakan.standby siap2 dalam kereta.kalo ade ape2 terus pecut p hospital.tak yah nak rushing2 kemas2 dah.lebih2 lagi kite yang PJJ ngn suami ni.everthing must be under control.bila stay sorang2 ni memang segala2nya kite kene standby.exp contact no kawan2 terdekat.condition kereta..handphone semua kene standby.hujung wexend ni kalo baby xkeluar lg insyaallah berangkatla balik kelantan.niatnya nak bersalin n pantang terus kat kampung.kat kampung senang sikit family ada tengok2 kn..hihi..so mmg tiap2 mase ;a cakap2 ngn baby..usap2 perut..mintak  mudah2han baby sabarla.tak mau keluar lagi.tunggu ayah ade..atuk2 ade okey sayang!!baby nak jadi orang kelantan kan syg..hihihi..


lebih kurang 4 minggu je lagi nak meletupsss.....dupdapdupdap..nervousnyer..tapi excited pun ada.akhirnya Allah perkenankan doa kami.lepas 3 taun kahwin baru di kurniakan rezeki anak.syukur alhamdulillah..ofcos both of us so excited..tapi dalam diam2..hihi..kawan2 o sedara xramai yg tahu berita kehamilan  ni.saja tak nak heboh2.bru2 ni sbb da dekat2 tarikh due bru la inform ckit2 je pasal kehamilan ni.doa2kanla semua selamat ye...mudah2han.amin..


ni picture mase baru2 lahir dulu..chubby me.hihi..adakah baby cam ibu??chubby sejak kecik lg..hihi...tak sabarnya tunggu baby keluar..stay healthy sayang.baik2 je kat dalam tu okey..ibu ayah tunggu kat luar.lagi 4 minggu kite jupe okey...


1 orang terhebat:

chord gitar said...

sangat bagus sekali postingannya saya suka, mampir ke chord gitar

Post a Comment

comment here!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails