Monday, August 15, 2016

pengalaman lahirkan ayra

assalamualaikum...

wawah..dekat setahun tak update blog.fuhsss berhabukkk.
ape kesah?agpun sendiri taip sendiri baca kot..haha..
sebakul da yg ditaip tp yg ditapis untuk publish tersangatlah sikit..
biala konon2 nti bila ayra dah besar..ayra bacalah ye nak.bacalah tulisan ibu yang merapu nie...haha

alhamdulillah..dekat setahun anak kami.ohh ye..my first baby kami decided bagi nama nik ayra fazia binti mohd faiz.fazia bermaksud kejayaan/kemenangan..ayra pula dihormati/disegani.fazia ayah die yang pilih..ibu just follow je.lagipun sama maksud dengan nama ayah kan.ayra pula ibu yang pilih...okla kan.panggil ayra ala2 lembut ayu gitew..fazia dengar macam modern sgt..haha..
untuk anak first konon2 pangkal nama nak sama macam pangkal nama ibu ayah..A ialah awanis=ayra..F ialah faiz=fazia...Nik pula untuk ibu punya salasilah keluarga.awalan nama ibu Tengku..since ayah xde tengku maka untuk anak ibu jadilah NIK.xpenting pun sebenarnya =)




imbas kembali peristiwa bersalin kan ayra...jeng..jeng..jeng...

23/9/2015 pagi bangun dari tidur tetibe rasa basah..tgok dekat cadar alamak ade air banyak.tapi cm rileks2 lagi sbb last2 trimester cam biasala rasa basah2 xselesa kn.start panik bila da g bilik air tgok banyaknya air yang keluar.terus inform encik suami(lucky suami cuti n teman ibu kt kampung time tu).encik suami dan abah terus bawak gi hospital raja perempuan zainab II (last checkup hari sebelum tu disitu).ohh ye ibu mengandungkan ayra terlebih 2 hari tau..10 bulan 2 hari.hahaha..lamakan ayra dalam perut ibu..hihi.
ok sampai je hospital terus kene hantar ke emergency di dewan bersalin.fuhhsss..cuak kot kt dalam tu.dengan ramainya orang nak bersalinnya..dengan suara org tahan sakit nye...serammm ingat balik.doktor dah check2 perut segala..then check air ketuban dah drop.means air ketuban dah pecah.tapi xbanyak sangat lagi.doktor terus bawak ke wad dulu..maka bermulala segalanya...


ok..dah masuk wad.mula2 doktor send ke wad second class..sebab 1st class punya wad full.xpe redha saje.asal semua selamat.diwad tu doktor panggil untuk induce...fuhs..whattt??!!! induce??!!bayangkan kita sihat gelak2 tetibe kene paksa sakit..selama ni asyik dengar org ckp induce sakit.sekali sendiri rasa baru tau...huhu..nasib baik doktor perempuan.
(alhamdulillah allah perkenan doa semua diuruskan oleh doktor perempuan.).
petang lebih kurang pukul 6pm kite tukar ke bilik 1st class.alhamdulillah..doktor check bukaan 4cm..sakit dah macam ape time nie.dlm pukul 9 malam.doktor check lg bukaan dah 5 cm.then doktor mintak terus ke labor room.sempat doktor pesan makan siap2.encik suami dah standby awal2 nasi kukus ayam..kite nyapp je la.walaupun time tu nak telan pun susah sangat rasa..
contraction die Allah saja yang tahu..sakit.yes!!


situasi di Labor room..
alhamdulillah doktor benarkan encik suami teman sepanjang kite di labor room.kelakar bila ingat balik.ibu xbagi pun ayah lelap walau sesaat..haha..lambat sangat2 masa time tu.bayangkan dok dalam labor room dari pukul 10malam sampai pagi pukul 8malam.ubat macam2 doktor bagi nak bagi kite sakit then contraction makin kuat.bagi bukaan cepat terbuka.tapi bukaan tetap 5cm.panik sangat time tu..bayangkan kene paksa tapi baby xnak jugak keluar.pagi doktor pecahkan air ketuban..fuhsss,..selepas 1jam check bukaan still 5cm.then doktor decided untuk operate.


then akhirnya kene operate jugak..xpe atleast dah try kan...
lebih kurang pukul 8.15am pagi2 hari raya korban doktor hantar ke dewan bedah.
selepas 15 minit lebih kurang..alhamdulillah keluarla puteri kesayangan ibu ni...
sakit ke operate?waktu tu sakit time doktor cucuk epidural kt belakang je.Allah sahaja yang tahu..huhu.tapi time tu xpikir ape dah..pikir nak cepat2 baby keluar je.nak tengok puas2..
kite xtidur langsung pun sepanjang process tu..takut kalo pejam mata sampai bile2 xbangun..hihi.
dengar je baby nangis..nangis2 kite..macam2 perasaan ade.syukur sangat..mcm xpercaya dah berjaya jadi ibu.dekat 3 taun kami hidup berdua akhirnya Allah makbulkan doa...syukur..syukur...






alhamdulillah..
ayra sangat2 behave..syukur sangat.yang penting xpernah ibu berjaga malam.setakat mintak susu tu biasa la kn..ayra jenis rutin tidur waktu malam start dari lahir lagi..waktu siang gelak2 main..sampai la skrg 11 bulan.pukul 8 dah masuk bilik..esok pukul 8 pagi bangun.gitu la seterusnya..
tenkiu ayra kerana memahami..hihi..




okla..itula antara pengalaman lahirkan ayra.harap boleh simpan elok2 dalam blog ni.mana tau bila dah tua dah xingat bolehla ibu belek2 blog ni..hihi..antara kenangan bersama ayra.next episod ibu nk cerita ayra first getaway..ayra's first step..ayra's first birthday..n semua pasal ayra..hahaha



0 orang terhebat:

Post a Comment

comment here!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails