Wednesday, May 28, 2014

bandung part 2...amaran banyak gambar..eh!


assalamuaikum...

ok baiklah kite sambung citer bandung untuk hari2 yg seterusnye yea....

untuk hari yg ke dua di sana ktorg sewa kete.kononye hari kedua ktorg berpakat nk ke destinasi jauh2 contohnya kawah putih kew..tangkuban perahu kew...planning awal budget nk ke tangkuban perahu jer.sbb pe??sebab sewa kete untuk ke sana murah ckit la berbanding utk ke kawah putih.tapi.......
time kami pergi tangkuban perahu cam xberape selamat lg.yeala kan meletus balik kang susah gak..lagi pulak agensi tu pon xleh jamin keselamatan ktorg.katanye belerang kuat lg.so kite cancel la ke tangkuban perahu tu terus ke kawah putih saje.kete sewa n the driver ktorg sewa dr satu agensi ni namanye
  hayuka bandoeng..kalau xsilap la.cerr tgok dlm fb cnfirm ade.xpon nati email me ye aneesdagreat@gmail.com utk keterangan lebih.da lupe ar..murah tau u agensi ni.service mmg tiptop.driver die ikut je kter nk g maner.even korang nk g dua2 tempat tangkuban perahu n kawah putih pon xpe.die follow jer...n yg paling best dorg siap cadangkan kat tempat mane yg murah.contohnya korang ckap nk beli kain n telekung murah.terus die bawak ke rumah kain.pastu kalau korang lapa terus die suggest tempat best..ktorg lunch di sangkuriang ke pe ntah namanye...tp masakan pergh mabelossss.restaurant ni odw turun dr kawah putih.da makan2 xpuas ag shopping terus meluru ke cihampelas walk.shopping jaket kulit.ronda2 pusing jap.last ke cibaduyut.bali barang2 kulit lg.sandal..kasut..wallet murah2 n high quality.kiter story one by one k..

first start ngn kawah putih.lokasi kawah putih ni agak jauhla sebenarnya.siap masuk kua pekan ag.siap dgn jammed2nyer lg.tp hasilnye mmg bombastik i tell u.siap die bawak kite atas bukit ag..sejuk.lebih kurang kat cameron highlands.dengan ladang teh nyer...strawberry..blueberry..sayur2 segar.semua jual tepi2 jalan jer.makan lak jagung rebus fuhss layan.sampai je kawah putih.da siap bayar2 masuk.ktorg siap di sajikan ngn minuman.de la satu cafe yg comel je sebelah parking kete.yang best nyer kiter leh pilih nk juice ape.nti die blend kn.of cos la kite pilih strawberry kot.kan cni kn strawberry mahal.so kat sana makan la puas2 kn.sedap masam2 manis mmg terbaiklah..suhu atas gunung starand la shejukkk...n in case korang nk ke sana mmg wajib baik mask k.bau belerang sgt kuat sampai bleh batuk2 la kat atas sane.so better prepare siap2..harga keseluruhan termasuk bayaran masuk lupa la.tp biasa2 je xde mahal sangat.mybe dlm 300ribu rupiah rasenyer.



sejuk je pandangan mata...kan best kalau dapat tinggal lama2 kat sini...




korang nak jus ape???semua free o termasuk dlm bayaran masuk kot











rumah kain ni ondway korang turun dr kawah putih tu.
pergh...nk terkeluar biji mata ni tgok kain2 sulam n telekung die...huhu.namgis...
encik hubby pon busy gak pilih2 kain tuk family belah nye..kite la sorg2 pilih kain.over tul!da terbalik ngn kiter...bayangkan 1 rumah yg besar tu pilih je kain ke telekung ke semua harga sama.lebih kurang 100ribu bersamaan dalm 23ringgit kiter...huwaaaa!!!dkt sini ktorg habis dkt 1k ok...mmg korang wajib pegi.kat sini lagi murah dr pasar baru.seriussss!!!ade makcik sorg dr malaysia ajar aku..suh guna duit malaysia time bayar sebab ag murah katanyer.btul gak tp ktorg xbawak duit malaysia banyak time tu.huhu...duit rupiah je bertingket tingket..so bayar je guna rupiah.kat rumah kain gak ade 1 perkihmatan yg mane korg leh terus pilih kain matching ngn family korang o hubby.terus suh die jahit then dorg akn hantar ke hotel korang tinggal.senangkan...dlm mase sehari leh siap.tempah on spot kau!harga kurang dr rm100 tuk 2 pasang k.murah yg amat.encik suami siap dpt kain free ag.sungguh tidak adil uncle taukeh tuh!nti will upload hasil jahitan dr sane ye.gambar lupa nk transfer..hihi..





ok.ni lebih kurang ke adaan di rumah kain.ha..see...see..encik suami lak yg shopping sakan kan..pitam!
puas pilih2..tapis lg..dan lagi...pikir tema raya ag...pikir ongkos lg..remabatla berbelas2 pasang gak kain cotton nsulam.sekali balik malaysia org dok jual kat online sampai seratus lebih padahal kat sana 23 ringgit je kak oii..rugi xbeli satu kedai.hihi...
rumah kedai ni one of the supplier kain cotton n sulam kt pasar baru tau.da borong2 siap dpt tawar2 ag.
jimat duit kami.


masyaallah...kain2 sulam mmg lawa2.rambang mata.pening kepala dlm tu..penuh ngn kain2 nyer...
dr xde org...sampai penuh org..sampai kosong xde org ktorg kat dalam rumah kain tu.puas hati!kt situ je da bazir masa 3 jam gak kot.pastu perut da lapa bru pikir nk cari restaurant.,mmg dasar kan.hihihi


destinasi kami seterusnya ke restauran yg agak famous gak.if korang de baca2 blog restaurant ni area2 jalan turun dr kawah putih gak.lupe nama jalan tu.restauran ni kalau xsilap namanya sangkuriang.sebutanya lebih kurang gitu la.makanan mmg mabelos..tempat pon lawa yg penting murah kot.mula2 ktorg nk ke kampung daun tp setelah dinasihati oleh encik driver @ supir terus cancel plan.


ni antara menu kami...



pernah tak korang makan cili padi sebanyak ni????perghhh...takut tengok!!
tapi rase die xpedas pon..sedap giler k...ayam kampung seekor ni abis ktorg ratah2..hihi

 ni nasi timbel nama die kalau tak silap..nasi die cam rase laian sikit.wangi..n sedap.mybe da siap masuk rempah kot..entah la...makan jer la kami...


gigh tak ktorg cari makanan.siap kene panjat2 tangga2 tinggi lagi nk ke pondok tu..hihi...
setiap ruang makan diperbuat dr rotan..ade tangga..siap ade kipas...depan pondok tu ade kolam ikan.weyhhh...mmg lawa la tempat ni...sila singgah nanti k...




sambung....next cihampelas walk..cibaduyut...rumah mode



rumah mode
rumah mode ni ktorg pegi ari 1st n 3rd..konon nye xpuas la.rumah mode mmg jual baju yg agak branded tp dgn harga murah.encik suami suka bangat rumah mode ni.high quality katanya.
tempat shopping area2 bandung ni lawa2 tau..satu banglo yg diubah jadi tempat shopping.mmg lawa la kan..siap ade sofa2 nye..kolam2 nyer..cafe nyer...lokasi rumah mode n cihampelas walk xde jauh mane...kalau rajin korang boleh berjalan jer manapak ramai2.senang jer...
ktorg tahan pengangkutan awam kat situ jer.mmg banyak "angkutan" dlm bandung ni.so korang leh jimat duit kat situ.xde la nk sewa supir je memanjang kn..tp kalau korang bawak anak kecil o warga emas nak tak nak wajib sewa la sepanjang kat sana.selain angkutan..teksi pon banyak kawasan bandung.bleh suh pengawal call teksi.ktorg suggest kn korang amek blue bird o mana2 teksi bermeter ye..bukan ape takut kene ketuk jer.

 kok ye pon takut ngn senapang tu..tp xyahla wat muka serius tu kak..hihi



cihampelas walk
cihampelas walk yang syok tuk berjalan2..tp xbest sangat tuk shopping.sbb cam xde ape yg seronok sangat.barang semua sama jer...baju2 t shirt agak mahal gak.yag menarik kat sini cuma idola2 hero yg konon gagah perkasa tu jer...tp kat kawasan cihampelas ni ade 1 shopping complex tau..besar gak.ala2 shopping mall yg besar la kat sana.siap ade cinema bagai..mall die dalam taman.cantik gak.ngeteh petang2 syok gak.
ktorg tak berjalan sgt dlm shopping mall tu sbb yeala kalau ke shopping mall tempat kite pon banyak kan..
masuk mall semata nak cucuk duit jer.pastu kua meronda kawasan cihampelas tu.tengok gelagat org.beli cenderahati sikit..terus gerak balik.


1 orang terhebat:

Bimo Mekarwangi Tour said...

PAKEJ JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

Perkenalkan kami dari Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
Insya Allah, driver & tour guide kami yang profesional santun, peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

Special offer 2015... Joom tempah transport murah kat Bandung jer .

Rate per Kereta per Day :
# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115

# Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
Rate: IDR 550.000 or RM 160

# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185

# Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

# Toyota Hiace commuter (12 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

*Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)
*Include : minyak, parking fee, tol, driver, driver meal and kereta
*Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
*Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
*Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps sahaja.

Terimakasih,
Bimo Mekarwangi Tour

Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
Email : bimomekarwangi@gmail.com
Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

Post a Comment

comment here!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails