Monday, December 29, 2014

entry yang terpendam langkawi part 1 ke


assalamualaikum readers semua....


entry kali ni sy nak story berkenaan trip ke langkawi.xgebang sangat pon agpon langkawi je kan..huhu.aritu time trip pun semua setel last minit baik dari segi hotel,makan,travel semua last minit.lagipun bila travel dalam malaysia xdela kita risau sangat kn.tiket ofcourse dari company mr tony.encik hubby yang belikan aritu.tarikh pun kene ngn birthday.kire cam birthday treat..kot..hihi
seingat saya flight pagi(da lama xingat kul bape).sampai je ngam2 bleh check in hotel.airport langkawi kalau kite tgok lebih kurang ngn bandung kot.kecik je tp yang best view pulau2 nya tersangat cantik.mmg uols wajib beli seat okey.kalau boleh seat yang tepi tingkap bru leh capture gambar dr atas awan.serius cantik sangat...



  memandangkan dr kl ag ktorg da deal kereta sewa ngn sorg member kepada member ni(sekarang jd husband die).ktorg sewa honda city sepanjang kat sana.dr pantai chenang ke kuah xtually kene lalu bukit marut ke ape tah nama bukit tu so mmg suggest sangat uol sewa keta yg best ckit..untuk keselesaan sendiri gak kn.sampai je airport da tercegat da die tunggu depan aiport.terus die (rizal) bawak kami ke tempat makan laksa area2 tepi airport..fuhhsss mmg terbaik laksa die.sedapppp...pandang kiri nmpk kapal terbang turun/naik..pandang kanan nmpk laut terbentang luas.mmg syiokkk...




setel urusan makan n ambil kereta terus ktorg berdesuppp balik hotel..yeay!!ktorang sewa 2 hotel..2 malam di sweet in hotel and 2 malam di mali perdana resort.dua2 hotel area pantai chenang.sebenarnya plan asal nak sewa 2 malam di pantai chenang n 2 malam di kuah.tp bila da baca review2 dr blog..rasanya better sewa kat area pantai chenang je.happening katanya...
kat kuah mybe untuk shopping bleh la gi tp sekejap2 je..holiday kami lebih kepada leissure.tp dalam pada leissurenya penuh gak satu beg bagasi ngn coklat..hurmm...


hari first ktorg byk rehat2 dlm bilik..pusing2 pantai..tgok matahari terbenam sambil perhati gelagat orang..hihi.selain tu usha2 hotel yg best incase next time datang ag.kat area pantai chenang mmg byk hotel2 so kalau nak walk in pon xde probleum kot.dan mmg happening waktu malam ala2 pasar malam tepi pantai kat aonang beach krabi tu.mmg sebijik sangat.




lepas da penat bergambar ktorang balik bilik mandi selesaikan apa yang patut then terus keluar cari makan.sambil2 tu boleh servey pakej untuk esok.area pasar malam chenang tu banyak kedai2 kecik yg jual pakej.kami pilih kedai yang hujung sekali sebab paling dekat ngn hotel.tak larat nak servey semua kedai.pilih jer la yang paling dekat.lagipun mybe harga xbeza sangat kot.so trip esok kami pilih mangrove river tour.harga utk 2 orang rm170.mangrove river tour makan masa selama satu hari dr kul 9 sampai 5 petang.harga termasuk set makan lunch dan transport pergi/balik dari/ke hotel.pakej ni agak mahal sikit kalau dibandang nagn island tour.tapi berbaloi gak.kiranya satu hari aktiviti luarla.mmg good experience...



ni contoh resit yang setiap tour akan bagi.kena simpan resit elok2 jangan hilang.nanti pagi2 esok pas breakfast terus tunggu transport(van) ke jeti..jeti ni mmg untuk ke mangrove tour je kalau xsilap sbb time island hopping naik ikut jeti lain.


jeti yang penuh dengan bot2..itu situasi dalam air je..yang atas darat ni penuh dengan pelancong kot...(nangis).xde space untuk duduk2 santai pun.nk kene tunggu trip semua datang ag.ade dekat pukul 11 baru gerak.serius...mmg rasa cam..hurmmm...mybe ktorang silap pilih tour kot.management yg cam ntah pe2..



muka yang excited masa mula2 naik bot.sampai tengah jalan.......cuak!!!
boleh tak tibe2 boat ni nak mati enjin tgh2 sungai ag.bot2 yang lain mcm haramm xnk bantu pon..siap sampai tgah jalan ade separuh dari kami naik boat yang satu ag.mula2 naik boat dalam 15 orang.sampai tengah2 bot tetibe dtg kawan dia suh setengah naik boat die.mybe nk penuhkan bot die kot.ntahhh...so yang tinggal cuma kami satu couple.couple dr arab.dr india 4 orang dan dari kedah 1 couple.budak yang handle boat (baju oren see picture).budak baru je belanjar2 kemudi boat.bila kami tahu die baru belajar.maka bertambah2 panik.boleh tak kami statik kat tengah2 sungai tu.tunggu bantuan xsampai2.bila ada boat lain lalu.terhuyung hayang boat kami.dari tengah sampai ke tepi sungai.pastu siap encik hubby n budak2 dr india pegang2 ranting kayu xnak kasi boat ke tengah balik.bahaya kot....boleh imagine tak??budak driver boat kol2 management die xde sape angkat boat.macam ape ntah...enjin masuk air la katanya.rugi sangat rase berjam2 terkandas kat dalam sungai tu..ish!!mmg bad experience btul la...byk gak trip expecially trip msuk ke gua n kelaut terpksa kami skip cos xcukup masa....rugiiiiii...btul2 kelaut sungguh!xleh nak wat apa pun cos pakej da bayar semua.mana boleh mintak ganti rugi..perhatikan gambar sticker kat baju kami.my advice jgn sekali kali beli tour ngan diaorang..service teruk n membahayakan nyawa pelancong.malu kat pelancong asing..



masa ni tgah tunggu bantuan sampai.nak hilangkan cuak kami posing puas2..dalam hati berdoa semua selamat.lepas dekat 2-3 jam lamanya barula smpai bantuan.tu pun kami still guna boat yang sama.cuma dorang betulkan ape ntah.still sangkut2 gak..




will continue....

bye..bye...


0 orang terhebat:

Post a Comment

comment here!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails