Tuesday, December 30, 2014

angin bayu membawa diriku...lost world of tambun


assalamualaikum...

entry kali ini pun sama la..edisi #campakbelakang gak..hihi.sebelum pindah ke perak kami sempat ke lost world of tambun.sebenarnya boleh dikatakan last minute punya plan.pagi sabtu tetibe terilhamla..jom p lost world..tupp..tupp..encik hubby kesayangan setuju.terus packing baju sikit2.cabut terus...dari putrajaya ke tambun xde la jauh sangat so nak balik hari pun xde hal sangat.dalam 3 jam da smpai tu pun drive rileks2 je..by the way lost world ni under sunway tau.so entertainment dalam tu ala2 sunway lagoon gak...
yang best kat sini berbanding sunway lagoon sbb tiket murah...hihihi...around below rm50 untuk dewasa..kanak2 kalau xseparuh harga jer.price boleh refer kat sini ye

lost world of tambun

tips untuk dapatkan tiket murah...kene rajin2 semak groupun atau website lain.kekadang ada promosi tau..tau...elakkan beli walk in ye.harga boleh dapat smpai 30-50% discount.
lagi satu kalau kita beli tiket thru online q untuk masuk tu singkat je.xde la kene q panjang kn..

depan pintu masuk lost world..tempat wajib bergambar...hihi
dalam lost world ade banyak sangat2 entertainment..tinggal check shedule je ngn peta besar tu.biasanya peta boleh ambil kat depan pintu before masuk ye.contohnya tiger show pukul 11 am and 3pm..feeding pet around kul 12pm kalau xsilap..yang pasti kene alert mase...ni contoh2 tarikan di lost world.


water park(of cos la..)

waterpark park contohnya cam water beach tu ada..masuk je mula2 kite terpandangkan waterfall beach tu..fuhh..teruja.besar tapi xsetanding sunway lagoon.then tasik/sungainya..cantik sangat.tapi nasihat kita uol jangan gelojoh terus mandi tau...first kene try game2 lain dulu.last sekali baru mandi.ktaorg aritu sampai je terus ternampak train apa lagi pusing2 la dlu tgok2 pe yang menarikkn..



amusement park



antar park yang besar sebab boleh tahan banyak gak mainan cam kapal besar tu.banyak game yg ada di genting highlands.okla kita bagi 5 bintang..hihi..budak2 confirm suka ni.ada satu game kuda pusing2 tu kn..cam best je tapi da terlajak usia cam xsesuai je naik..huhu.

lupe's adventure

ini adalah sejenis mainan rollercoaster yg mengelilingi bukit n waterfall.ok gak..gayat + cuak gakla mula2..time selekoh2 nya mcm nak terjunam kot.kalau baru pas makan main game ni gerenti boleh termuntah..hihi...tapi best gakla.aritu ktorg naik sampai 2x..


haunted chambers

aritu ktorg xmasuk sbb xcukup masa.kononya nak masuk pas main air.sekali da main air.masing2 penat..lapa...terus keluar je.banyak gak mainan yang ktorg skip aritu...tapi cam seronok gak.ala2 masuk rumah hantu kot..tapi tuk org2 penakut xsesuaila.nasib baik gak xmasuk..hihi

tiger valley

teruja sbb tgok 2 ekor harimau yg aktif..hihi..biasa kalau kat zoo asyik2 tidur je rimau ni bila nak bangun xtau la.tapi kat sini rimaunya aktif.nasib baik boleh tgok rimau buat show ag..berenang2..mandi..lompat2..makan2...bangus bawak anak2 ni..

TIGER FEEDING SHOW

Weekday:
3.00pm & 4.00pm
Weekend / School Holiday / Public Holiday:
3.00pm & 4.00pm

tin valley

bagus tuk tau sejarah..dari jauh teruja sebab nmpk replika gajah yang besar.hihi...
lokasi yang sesuai utk bergambar.tp dr pintu utama cam jauh sikit.better naik tren je kot.pusing2 semua tempat..


copy from website...

Tin mining is one of the oldest industries in Malaya and Ipoh “The City that Tin Built”, became the meeting point of all the commercial centers of the Kinta Valley.

Lost World Tin Valley aims to educate today’s generation in the rich heritage of tin mining in Ipoh. Hence the latest attraction in the form of a Tin Mining area which is equipped with a life-sized palung (sluice box), an original gravel pump monitor and a large area for young visitors to experience “Dulang Washing”(Tin Ore Panning) just like the good old days. Visitors can also learn about the history of tin mining and see real artifacts from the past at our Galleria.

tren d belakang yang banyak berjasa...encik hubby didepan yang banyak "maju kedepan"..hihi
hot spring&spa

favourite spot kami..banyak jenis kolam air panas.ada yang open n privacy..hihi..siap ada jacuzzi lagi tau..class sangat.kalau uols stay kat hotel lost world ni..waktu malam korang dapat free tiket masuk hot spring&spa tau..mmg berbaloi sangat.kami paling suka top of the world pool....privacy sangat.hihi...dengan mandi air2 suamnye..syokk..segar badan...hihi..crystal spa pun best sebab besar n also privacy gak cuma kedudukan kolam kat bawah sikit..memang xde kes berebut2la..kolam banyak jenis n besar.berendamla puas2...hihih



banyak ag tempat menarik dalam lost world contohnya swan lake,animal care centre,petting zoo,porcupine trail,team building park dan lain2..memang sehari mcm xcukup waktu je.memang berbaloi dengan harga tiket tu.dalam ketegori murah sangat.sempena dengan penanguhan tarikh bukak sekolah ni..ape kata ibu bapa bawak anak2 bercuti di sini..
.memamg tempat percutian yang menarik...



insyaallah sekarang dari putrajaya kami berpindah ke perak lak.maka makin kerapla ke sini lepas ni...hihi...


bye..bye...


0 orang terhebat:

Post a Comment

comment here!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails