Wednesday, May 28, 2014

bandung part 2...amaran banyak gambar..eh!

May 28, 2014 3 Comments

assalamuaikum...

ok baiklah kite sambung citer bandung untuk hari2 yg seterusnye yea....

untuk hari yg ke dua di sana ktorg sewa kete.kononye hari kedua ktorg berpakat nk ke destinasi jauh2 contohnya kawah putih kew..tangkuban perahu kew...planning awal budget nk ke tangkuban perahu jer.sbb pe??sebab sewa kete untuk ke sana murah ckit la berbanding utk ke kawah putih.tapi.......
time kami pergi tangkuban perahu cam xberape selamat lg.yeala kan meletus balik kang susah gak..lagi pulak agensi tu pon xleh jamin keselamatan ktorg.katanye belerang kuat lg.so kite cancel la ke tangkuban perahu tu terus ke kawah putih saje.kete sewa n the driver ktorg sewa dr satu agensi ni namanye
  hayuka bandoeng..kalau xsilap la.cerr tgok dlm fb cnfirm ade.xpon nati email me ye aneesdagreat@gmail.com utk keterangan lebih.da lupe ar..murah tau u agensi ni.service mmg tiptop.driver die ikut je kter nk g maner.even korang nk g dua2 tempat tangkuban perahu n kawah putih pon xpe.die follow jer...n yg paling best dorg siap cadangkan kat tempat mane yg murah.contohnya korang ckap nk beli kain n telekung murah.terus die bawak ke rumah kain.pastu kalau korang lapa terus die suggest tempat best..ktorg lunch di sangkuriang ke pe ntah namanye...tp masakan pergh mabelossss.restaurant ni odw turun dr kawah putih.da makan2 xpuas ag shopping terus meluru ke cihampelas walk.shopping jaket kulit.ronda2 pusing jap.last ke cibaduyut.bali barang2 kulit lg.sandal..kasut..wallet murah2 n high quality.kiter story one by one k..

first start ngn kawah putih.lokasi kawah putih ni agak jauhla sebenarnya.siap masuk kua pekan ag.siap dgn jammed2nyer lg.tp hasilnye mmg bombastik i tell u.siap die bawak kite atas bukit ag..sejuk.lebih kurang kat cameron highlands.dengan ladang teh nyer...strawberry..blueberry..sayur2 segar.semua jual tepi2 jalan jer.makan lak jagung rebus fuhss layan.sampai je kawah putih.da siap bayar2 masuk.ktorg siap di sajikan ngn minuman.de la satu cafe yg comel je sebelah parking kete.yang best nyer kiter leh pilih nk juice ape.nti die blend kn.of cos la kite pilih strawberry kot.kan cni kn strawberry mahal.so kat sana makan la puas2 kn.sedap masam2 manis mmg terbaiklah..suhu atas gunung starand la shejukkk...n in case korang nk ke sana mmg wajib baik mask k.bau belerang sgt kuat sampai bleh batuk2 la kat atas sane.so better prepare siap2..harga keseluruhan termasuk bayaran masuk lupa la.tp biasa2 je xde mahal sangat.mybe dlm 300ribu rupiah rasenyer.



sejuk je pandangan mata...kan best kalau dapat tinggal lama2 kat sini...




korang nak jus ape???semua free o termasuk dlm bayaran masuk kot











rumah kain ni ondway korang turun dr kawah putih tu.
pergh...nk terkeluar biji mata ni tgok kain2 sulam n telekung die...huhu.namgis...
encik hubby pon busy gak pilih2 kain tuk family belah nye..kite la sorg2 pilih kain.over tul!da terbalik ngn kiter...bayangkan 1 rumah yg besar tu pilih je kain ke telekung ke semua harga sama.lebih kurang 100ribu bersamaan dalm 23ringgit kiter...huwaaaa!!!dkt sini ktorg habis dkt 1k ok...mmg korang wajib pegi.kat sini lagi murah dr pasar baru.seriussss!!!ade makcik sorg dr malaysia ajar aku..suh guna duit malaysia time bayar sebab ag murah katanyer.btul gak tp ktorg xbawak duit malaysia banyak time tu.huhu...duit rupiah je bertingket tingket..so bayar je guna rupiah.kat rumah kain gak ade 1 perkihmatan yg mane korg leh terus pilih kain matching ngn family korang o hubby.terus suh die jahit then dorg akn hantar ke hotel korang tinggal.senangkan...dlm mase sehari leh siap.tempah on spot kau!harga kurang dr rm100 tuk 2 pasang k.murah yg amat.encik suami siap dpt kain free ag.sungguh tidak adil uncle taukeh tuh!nti will upload hasil jahitan dr sane ye.gambar lupa nk transfer..hihi..





ok.ni lebih kurang ke adaan di rumah kain.ha..see...see..encik suami lak yg shopping sakan kan..pitam!
puas pilih2..tapis lg..dan lagi...pikir tema raya ag...pikir ongkos lg..remabatla berbelas2 pasang gak kain cotton nsulam.sekali balik malaysia org dok jual kat online sampai seratus lebih padahal kat sana 23 ringgit je kak oii..rugi xbeli satu kedai.hihi...
rumah kedai ni one of the supplier kain cotton n sulam kt pasar baru tau.da borong2 siap dpt tawar2 ag.
jimat duit kami.


masyaallah...kain2 sulam mmg lawa2.rambang mata.pening kepala dlm tu..penuh ngn kain2 nyer...
dr xde org...sampai penuh org..sampai kosong xde org ktorg kat dalam rumah kain tu.puas hati!kt situ je da bazir masa 3 jam gak kot.pastu perut da lapa bru pikir nk cari restaurant.,mmg dasar kan.hihihi


destinasi kami seterusnya ke restauran yg agak famous gak.if korang de baca2 blog restaurant ni area2 jalan turun dr kawah putih gak.lupe nama jalan tu.restauran ni kalau xsilap namanya sangkuriang.sebutanya lebih kurang gitu la.makanan mmg mabelos..tempat pon lawa yg penting murah kot.mula2 ktorg nk ke kampung daun tp setelah dinasihati oleh encik driver @ supir terus cancel plan.


ni antara menu kami...



pernah tak korang makan cili padi sebanyak ni????perghhh...takut tengok!!
tapi rase die xpedas pon..sedap giler k...ayam kampung seekor ni abis ktorg ratah2..hihi

 ni nasi timbel nama die kalau tak silap..nasi die cam rase laian sikit.wangi..n sedap.mybe da siap masuk rempah kot..entah la...makan jer la kami...


gigh tak ktorg cari makanan.siap kene panjat2 tangga2 tinggi lagi nk ke pondok tu..hihi...
setiap ruang makan diperbuat dr rotan..ade tangga..siap ade kipas...depan pondok tu ade kolam ikan.weyhhh...mmg lawa la tempat ni...sila singgah nanti k...




sambung....next cihampelas walk..cibaduyut...rumah mode



rumah mode
rumah mode ni ktorg pegi ari 1st n 3rd..konon nye xpuas la.rumah mode mmg jual baju yg agak branded tp dgn harga murah.encik suami suka bangat rumah mode ni.high quality katanya.
tempat shopping area2 bandung ni lawa2 tau..satu banglo yg diubah jadi tempat shopping.mmg lawa la kan..siap ade sofa2 nye..kolam2 nyer..cafe nyer...lokasi rumah mode n cihampelas walk xde jauh mane...kalau rajin korang boleh berjalan jer manapak ramai2.senang jer...
ktorg tahan pengangkutan awam kat situ jer.mmg banyak "angkutan" dlm bandung ni.so korang leh jimat duit kat situ.xde la nk sewa supir je memanjang kn..tp kalau korang bawak anak kecil o warga emas nak tak nak wajib sewa la sepanjang kat sana.selain angkutan..teksi pon banyak kawasan bandung.bleh suh pengawal call teksi.ktorg suggest kn korang amek blue bird o mana2 teksi bermeter ye..bukan ape takut kene ketuk jer.

 kok ye pon takut ngn senapang tu..tp xyahla wat muka serius tu kak..hihi



cihampelas walk
cihampelas walk yang syok tuk berjalan2..tp xbest sangat tuk shopping.sbb cam xde ape yg seronok sangat.barang semua sama jer...baju2 t shirt agak mahal gak.yag menarik kat sini cuma idola2 hero yg konon gagah perkasa tu jer...tp kat kawasan cihampelas ni ade 1 shopping complex tau..besar gak.ala2 shopping mall yg besar la kat sana.siap ade cinema bagai..mall die dalam taman.cantik gak.ngeteh petang2 syok gak.
ktorg tak berjalan sgt dlm shopping mall tu sbb yeala kalau ke shopping mall tempat kite pon banyak kan..
masuk mall semata nak cucuk duit jer.pastu kua meronda kawasan cihampelas tu.tengok gelagat org.beli cenderahati sikit..terus gerak balik.


Tuesday, May 27, 2014

yok bandung part 1..ewahh siap part lagi..

May 27, 2014 2 Comments

assalamualikum.....


alhamdulillah
beberape bulan lepas rezeki murah.n sekali lagi ktorg pegi travel...yeay2!!
selagi hidup berdua nie..kiter berjalan2 la puas2 yer...
destinasi kali nie ktorg p BANDUNG!!!
mmg heaven tuk kaki2 shopping xpecially si isteri la...hihi
si suami ikut jer la ye...
shopping mmg puas hati..rambang mata tahap dlm mata pon nampak.$$$$$
bayangkanla terun hotel je shopping..jalan sikit je shopping..sambil makan pon shopping....
balik je malaysia dua2 pokai...hahaha...

nah....as usually picture alwiz first...hahaha


ktorg cam biasela nk jimat org ada2 jer naikla kiter air asia...dr lcct terus ke bandung.MAS cuma dr kl ke jakarta yer..terus ke bandung mmg xde la.jgn nak eksen naik mas...hahaha.sebenarnye beberapa hari sebelum berlepas ktorg dr email dr air asia inform yg flight ktorg terpaksa delay.mujr gak ter ambil insurans.so yg untungnye kalau kiter amek insurans..kite lehla tukar waktu flight.contohnya sepatutnya flight ktorg pkul 10.30am.tp ktorg tukar ke 6.30am..untung kan...leh lame2 ckit kat bandung.bile sampai je airport bandung mmg banyak teksi berkeliaran..hihi.terus korg kua dr pintu belok kekiri tempat kumpul teksi banyak2 tu.(kaler hijau).cakap je nk ke hotel maner.dorg bawakkn yg pentingnye rupiahnye harus ade dong...ktorg aritu stay kat hotel progo.mmg recommended ok!!sangat dekat ngn  tempat shopping.hotel progo ni kat jalan dago.factory outlet mmg bersepah...me happy!!!!
kitorg stay di hotel progo untuk 3h2m je pastu ktorg pindah ke zodiak asia afrika.dekat sikit ngan pasar baru katanyer....


day 1-ktorg sampai hotel.check in hotel.rehat2 jap.pastu terus kua jalan2...pusing2 kawasan jalan dago seround.servey la kononye sekali terbeli gak 2 helai baju hari 1st tu.geram sangat...baju budak2 masyaallah lagi la banyak n comey2..kalau ade baby nanti insyaallah nk datang ag la.shopping baju anak lak..hihi.




Saturday, May 17, 2014

travelog: krabi

May 17, 2014 0 Comments

day 3

alhamdulillah..hari ke tiga di krabi kami siap2 bekfes kemudian kami check out hotel dan pindah ke hotel.konon xpuas jalan2 ke krabi akhirnye kami amek keputusan hari ketiga kite sambung cuti.kalau ikut plan asal sepatutnya hari ke tiga kami gerak terus ke hatyai.tapi encik hubby kata hatyai kust 2 hari pon ckup.krabi spend 4 hari.ok baiklah!

hari ke 3 kami sewa motor.dalam rm20 gitu kot utk 24jam,consider murahla kan..hari ni kami pusing2 aonang beach...krabi town puas2..hihi.time sewa motor tu passport dorang akan pegang tau..
aonang beach n krabi town dekat jer.dlm 30 minit gak ar..sambil2 cuci mata.bila lagi nk sampai krabi kn.







dekat mane2 traffic light mesti ade makhluk2 replika ni..xtaula ape motif...








ok da puas ronda2 town n pantai sampai tgahri.petang nye kami kayaking..yeay2!!!!best sgt...maklumla xpernah kayak sebelum ni..lenguh gak ar.tp best tau...hihi..ktorg pusing mangrove river.siap benti pastu panjat masuk gua ag.korang mmg kene cuba k...da puas pusing pulau meh pusing river lak...package die pon include makan gak.dlm 30 ke 50 gitu kot.lupa ar..mmg puasla.smpai dinihari baru ktorg balik bilik...penat gler kot...hotel yg ktorg baru pindah btul2 sebelah jalan utama.mlm2 layan lagu dlu la kat koridor sblum tido.happening die mmg xingatla.byk pub la kat krabi ni..mat2 saleh minah2 saleh suka la tue...








malamnye kami tidur awal esok awal2 pagi akan ade van jemput ktorg ke haytai lak...
ok abis da cerita di krabi..kejap je rasa.kat krabi banyak ag aktiviti best tau.tinggal siap budget je la..
sekali sekala ape salahnye..pergi berdua ngn encik suami..hihi




love is..

May 17, 2014 0 Comments


True Love is a sacred flame that burns eternally.
And none can dim its special glow or change its destiny.
True Love speaks in tender tones and hears with gentle ear.
True Love gives with open heart and True Love conquers fear.
True Love makes no harsh demands. It neither rules nor binds.
True Love holds with gentle hands the hearts that it entwines.

You don’t marry the person you can live with,
you marry the person you can’t live without .
.
.
.
.








travelog:krabi

May 17, 2014 0 Comments

day 2

balik dr island tour.rehat2 balik hotel mandi swimming pool.lewat petang balik bilik terus siap kua kononye nak p pasar malam la.ok kat krabi ade 1 pasar malam kat pekan krabi tau.besar gak leh tahan ramai org.segala t shirt ke key chain ke kami borong kat pasar malam ni la.xtually kat pesisir aonang beach pon ade pasar malam tp mahal naaa harga,ye la tempat pelancong ramai kan.so kite beralihla ke pasar malam dalm bandar krabi.atleast leh kurang2 ckit.ktorg p sane naik public transport je.mmg bersepah ngn beca2 la...van2 nyer la..senang dapat depan hotel jer.so dont worry.malam esoknye kami bercadang nk sewa motor.senang ckit kan..



kat pasar malam tu  banyak makanan yg best2 tau...sepanjang kat sana ktorg byk makan sea food la..ayam leh makan tapi was2 ckit kot...







askrim goreng ni pon leh tahan sedap gak...die wat on spot depan kite n kite leh pilih nak tambah2 ape perisa.sedappp..wajib try k...