Sunday, August 23, 2015

persediaan bersalin

August 23, 2015 1 Comments
assalamualikum...

alhamdulillah minggu ni da genap 36mggu usia kandungan.syukur sangat sepanjang kehamilan tak ada lagi apa2 masalah kesihatan yang membimbangkan.kandungan pun da 36 minggu so preparation tuk bersalin pun harusla di prepare awal2.baju2 baby siap2 basuh..lipat..standby dalam kereta dah.1 beg untuk baby kat wad n 1 bag untuk di bawa ke labor room.baju ibu je tak siap2 lagi.ada je benda yang nak di beli kan..yea la 1st time.kite follow je la pengalaman orang.org suh sediakan breast pad..kite pun p la cari.maternity pad..disposible panties la..macam2 la...so untuk kali n just nak noted barang2 yang perlu dibawa.manala tau satu hari nanti bleh buat reference tuk second baby kew...cewahhh...hihihi...kite pun follow pengalaman orang n blog2 org jugak tau.

preparation untuk baby (dalam wad )

*baju & seluar lengan panjang n pendek(butang didepan)-3 helai
*pampers new born-10 helai (lebih xper)
*kain bedung baby-kite prepare 1 helai cos extra napkin
*kain napkin-3 helai(untuk bedung sekali)
*sarung kaki..tangan..topi-masing2 3 pasang
*sapu tangan kecik-2 helai (kot2 susu tumpah)
*kain barut baby-5 helai(saja prepare lebih)
*tuala baby-1 helai
*wipes tisu-(bawak lebih)

preparation baby (labour room)

* baju lengan panjang-1pasang
*kain bedung siapa kepala-1 pasang
*wet tissue(just prepare)
*beg plastik(simpan uri baby)
*kain barut
*tuala baby

Preparation untuk ibu

*kain batik-2 helai
*baju keluar wad-1 helai
*cardigan/sweater-1 helai
*mintak panas(just incase)
*selipar tandas
*i.c / buku merah (sangat penting)
*disposible breast pad - 2 pasang
*disposible panties-5 pasang
*maternity pad-5 
*tudung -2 pasang
*telekung sembahyang


okeyh!tula antara kelengkapan2 yang di sediakan.standby siap2 dalam kereta.kalo ade ape2 terus pecut p hospital.tak yah nak rushing2 kemas2 dah.lebih2 lagi kite yang PJJ ngn suami ni.everthing must be under control.bila stay sorang2 ni memang segala2nya kite kene standby.exp contact no kawan2 terdekat.condition kereta..handphone semua kene standby.hujung wexend ni kalo baby xkeluar lg insyaallah berangkatla balik kelantan.niatnya nak bersalin n pantang terus kat kampung.kat kampung senang sikit family ada tengok2 kn..hihi..so mmg tiap2 mase ;a cakap2 ngn baby..usap2 perut..mintak  mudah2han baby sabarla.tak mau keluar lagi.tunggu ayah ade..atuk2 ade okey sayang!!baby nak jadi orang kelantan kan syg..hihihi..


lebih kurang 4 minggu je lagi nak meletupsss.....dupdapdupdap..nervousnyer..tapi excited pun ada.akhirnya Allah perkenankan doa kami.lepas 3 taun kahwin baru di kurniakan rezeki anak.syukur alhamdulillah..ofcos both of us so excited..tapi dalam diam2..hihi..kawan2 o sedara xramai yg tahu berita kehamilan  ni.saja tak nak heboh2.bru2 ni sbb da dekat2 tarikh due bru la inform ckit2 je pasal kehamilan ni.doa2kanla semua selamat ye...mudah2han.amin..


ni picture mase baru2 lahir dulu..chubby me.hihi..adakah baby cam ibu??chubby sejak kecik lg..hihi...tak sabarnya tunggu baby keluar..stay healthy sayang.baik2 je kat dalam tu okey..ibu ayah tunggu kat luar.lagi 4 minggu kite jupe okey...


Tuesday, June 30, 2015

apa itu pre eklamsi??

June 30, 2015 0 Comments
assalamualaikum semua....

alhamdulillah da masuk 7 ramadhan..sepanjang da 7 hari ramadhan.syukur aku still dapat berpuasa dengan jayanya.memang dugaan berpuasa ketika hamil lain sangat.dengan keadaan kita yang cepat penatnya,dengan baby asyik tendang2 nya(lapa kot?..cian baby).tapi before puasa aku awal2 lagi da tanya gynae  n gynae kata no probleum as long as baby maintain aktif.so aku continue je la puasa.yang penting time sahur n berbuka tu memang makan tak ingatla.melantak..hihi..ade org cakap wanita hamil tak diwajibkan berpuasa.ada yang kata tak payah ganti ade gak yang kata kene ganti balik.entahlah!tapi serius rasa sayang kalo tinggal puasa kan..bukan senang kot nak puasa sebulan ni..harap sangat Allah kurniakan kekuatan dan kesihatan cukupla sebulan puasa kali ni.amin..


bercerita pasal pre eklamsi tu baru2 ni kalo tak silap last 2 week aku cam biasa g checkup doktor.setiap bulan benda yang paling dirisau adalah bab2 check HB..yeala aku kan ade probleum ngan BP.asal check mesti bawah 11...beberapa kali check maintain 10.6..rendah lebih kurang 0.4 lagi.tp check kali ni alhamdulillah naik 10.7.walaupun nilai 0.1 tu sikit sangat tapi syukur sekurang2nya naik jugak tau.susah tu nak naik.mybe sebab aku da control makan sikit..(banyak minum jus jambu) n baru2 ni aku consume Sharklee vita lea.aku beli after tgok2 blog n feed back orang.ramai yang cakap elok boleh naikkn BP.da try alhamdulillah memang betulla..BP ada peningkatan..amazing!tak mustahil next checkup nanti BP akan terus naik...insyaallah.doa2kanla ea...gynae siap tanya "ha..da naik pun.awak makan ape?"aku terus terang cakap'saya amek sharklee vitalea..iberet tak jalan la"..hihi..senyum2 gynae tu balas..."memang iberet kadang2 tak jalan pun"..bukan saja2 nak promote okey.tapi betul ni.apa yang berkesan kite share la kan.mae tau ade gak yang hadapi probleum yg sama.preggy mom yg ade probleum ngn BP better tryla..



ok..Setel bab BP...hati baru nak lega.bru excited nak gtau hubby kitenya HB da ok.top2 bila check BP gynae bleh cakap BP tak cantikla 120/90..katanya BP atas pagar.means bukan peringkat hipertension tapi kalo tak control senang dapat hipertension.aduhaiii..dgr pun da hipertension ni..cane ni?gynae siap cakap lg ade patient die yang kene pre eklamsi tu...siap masuk ICU bagai..gynae siap terangkan simptom2 eklamsi(sawan).antaranya muntah,pendarahan vagina,edema teruk dll..(xingat da).ada simptom terus mintak pegi hospital.dekat buku merah tu siap buat note lagi suh aku check sendiri BP setiap 2hari 1kali mybe tuk make sure aku alert ngn BP kot.rupanya bahaya jugak pre eklamsi tu ek..dalam bahasa mudah sawan ketika hamil/lepas hamil.bukan bahaya untuk ibu tapi untuk baby jugak..huhu.so dengan tawaduknya aku checkla bp 2hari 1kali tapi tiap kali check BP ok je..110/70...108/65...105/60..pendek kata okla.xde la setinggi kat klinik aritu..120/90..tinggi ke??tak de la tinggi sangat kan..edema pun xde la ketara sangat.slightly edema jer..entah mybe sebab menunggu lama di klinik top2 BP jd tinggi sikit kot..(alasan sangat kn..hihi).ha lagi satu yg aku tak bape berkenan kt klinik ni dorg punya alat2 cam penimbang...check bp..semua jenis alat2 yg da lame tu.alat penimbang siap yg macam ala2 neraca spring..yang ade besi tolak kanan tolak kiri tu...n alat check BP tu guna yg kene pump2 guna tangan tu...aduhaiii...antik sangat kn.tu yang aku was2 sikit kat klinik tu.sekarang semua tmpat da guna yg digital kot..rendah sikit ralat nya..mybe faktor tu jugak kot...harap2 next checkup HB n BP makin okla ye...kat bawah ni ade reference pasal pre eklamsi tu...rajin bolehla baca buat rujukan..


Pengertian
Pre eklamsia adalah kumpulan gejala yang timbul pada ibu hamil, bersalin dan dalam masa nifas yang terdiri dari trias : hipertensi, proteinuri, dan edema.

Etiologi
Pre-eklamsi dijelaskan oleh sebuah teori yang dikeluarkan oleh Dr Haig ”pre-eklamsi adalah bentuk ekstrem dari strategi yang umum digunakan oleh semua janin. Dalam hal ini, janin meningkatkan tekanan darah si ibu untuk mendorong lebih banyak darah ke arah plasenta yang umumnya bertekanan rendah.
Dalam hal ini, pre-eklamsi berkaitan erat dengan jumlah substansi yang diinjeksikan janin ke aliran darah si ibu. Karena itu, pre-eklamsi baru terjadi jika si janin terlalu banyak menginjeksikan substansi ke aliran darah si ibu.
Mengapa si janin melakukan hal itu, Dr Haig mengatakan, si janin terpaksa melakukan hal itu, kemungkinan karena kesulitan mendapatkan makanan. Dengan kata lain, makanan si janin kurang tercukupi.”
Teori ini dilengkapi oleh ”Teori Dr Haig menarik perhatian Dr Ananth Karumanchi dan para koleganya dari Sekolah Medis Harvard. Mereka berhasil membuktikan kebenaran teori Dr Haig. Karumanchi dan kolega menemukan penyebab pre-eklamsi. Dikatakan, pre-eklamsi terjadi ketika si ibu terlalu banyak mendapatkan asupan protein sangat tinggi yang disebut (mudah larut) fms (sfms) seperti tirosin kinase 1 atau sFlt1 atau yang sejenis itu.
Teori itu dibuktikan pula melalui laboratorium lain yang berakhir dengan kesimpulan membenarkan. Dalam penelitian lebih lanjut, Karumanchi mengindikasikan bahwa protein sangat tinggi itu berpengaruh pada kemampuan si ibu dalam memperbaiki kerusakan-kerusakan kecil di pembuluh darahnya.
Seiring dengan semakin banyaknya kerusakan pembuluh darah, tekanan darah pun meningkat. Seperti dugaan Dr Haig, protein tinggi itu diproduksi oleh janin, bukan si ibu.”
Klasifikasi 
Pre Eklamsi dibagi menjadi 2 golongan, yaitu:
(1)   Pre-eklamsi ringan, bila disertai keadaan sebagai berikut:
  • Tekanan darah 140/90 mmHg atau lebih yang diukur pada posisi berbaring terlentang; atau kenaikan diastolik 15 mmHg atau lebih; atau kenaikan sistolik 30 mmHg atau lebih. Cara pengukuran seku­rang-kurangnya pada 2 kali pemeriksaan dengan jarak periksa 1 jam, sebaiknya 6 jam.
  • Edema umum, kaki, jari tangan, dan muka; atau kenaikan beratbadan 1 kg atau lebih per minggu.
  • Proteinuria kwantitatif 0,3 gr atau lebih per liter; kwalitatif 1 + atau 2 + pada urin kateter atau midstream.
(2)   Pre-eklamsi berat, bila disertai keadaan sebagai berikut:
  • Tekanan darah 160/110 mmHg atau lebih.
  • Proteinuria 5 gr atau lebih per liter.
  • Oliguria, yaitu jumlah urin kurang dari 500 cc per 24 jam.
  • Adanya gangguan serebral, gangguan visus, dan rasa nyeri di epigas­trium.
  • Terdapat edema paru dan sianosis.
Frekuensi
Ada yang melaporkan angka kejadian sebanyak 6% dari seluruh kehamilan, dan 12% pada kehamilan primigravida. Menurut beberapa penulis lain frekuensi dila­porkan sekitar 3-10%. Lebih banyak dijumpai pada primigravida daripada multigravida, terutama pri­migravida usia muda. Faktor-faktor predisposisi untuk terjadinya pre-eklamsi adalah molaludatidosa, diabetes melitus, kehamilan ganda, hidrops fetalis, obesitas, dan umur yang lebih dari 35 tahun.
Manifestasi klinik
Biasanya tanda-tanda pre eklampsia timbul dalam urutan : pertambahan berat badan yang berlebihan, diikuti edema, hipertensi, dan akhirnya proteinuria. Pada pre eklampsia ringan tidak ditemukan gejala – gejala subyektif. Pada pre eklampsia berat didapatkan sakit kepala di daerah prontal, diplopia, penglihatan kabur, nyeri di daerah epigastrium, mual atau muntah. Gejala – gejala ini sering ditemukan pada pre eklampsia yang meningkat dan merupakan petunjuk bahwa eklampsia akan timbul.
Diagnosis
Diagnosis ditegakkan berdasarkan:
(1)  Gambaran klinik: pertambahan berat badan yang berlebihan, edema, hi­pertensi, dan timbul proteinuria.
Gejala subjektif: sakit kepala di daerah frontal, nyeri epigastrium; gang­guan visus: penglihatan kabur, skotoma, diplopia; mual dan muntah. Gangguan serebral lainnya: oyong, refleks meningkat, dan tidak tenang.
(2)  Pemeriksaan: tekanan darah tinggi, refleks meningkat, dan proteinuria pada pemeriksaan laboratorium.
Penatalaksanaan
(a)   Pencegahan
  • Pemeriksaan antenatal yang teratur dan bermutu serta teliti, mengenali tanda-tanda sedini mungkin (pre-eklamsi ringan), lalu diberikan peng­obatan yang cukup supaya penyakit tidak menjadi lebih berat.
  • Harus selalu waspada terhadap kemungkinan terjadinya pre-eklamsi kalau ada faktor-faktor predisposisi.
  • Berikan penerangan tentang manfaat istirahat dan tidur, ketenangan, serta pentingnya mengatur diit rendah garam, lemak, serta karbohidrat dan tinggi protein, juga menjaga kenaikan berat badan yang berlebihan.
(b)  Penanganan
Tujuan utama penanganan adalah:
  • Untuk mencegah terjadinya pre-eklamsi dan eklamsi
  • Hendaknya janin lahir hidup
  • Trauma pada janin seminimal mungkin.
Pre-eklamsi ringan
Pengobatan hanya bersifat simtomatis dan selain rawat inap, maka penderita dapat dirawat jalan dengan skema periksa ulang yang lebih sering, misalnya 2 kali seminggu. Penanganan pada penderita rawat jalan atau rawat inap adalah dengan istirahat di tempat tidur, diit rendah garam, dan berikan obat-obatan seperti Valium tablet 5 mg dosis 3 kali sehari atau fenobarbital tablet 30 mg dengan dosis 3 kali 1 sehari. Diuretika dan obat antihipertensi tidak dianjurkan, karena obat ini tidak begitu bermafaat, bahkan bisa menutupi tanda dan gejala pre-eklamsi berat. Dengan cara di atas biasanya pre-eklamsi ringan jadi tenang dan hilang, ibu hamil dapat dipulangkan dan diperiksa ulang lebih sering dari biasa. Bila gejala masih menetap, penderita tetap dirawat inap. Monitor keadaan janin: kadar estriol urin, lakukan amnioskopi, dan ultrasografi, dan sebagainya. Bila keadaan mengizinkan, barulah dilakukan induksi partus pada usia kehamilan minggu 37 keatas.
Jika kehamilan <37 2="" ada="" clan="" jalan:="" kali="" lakukan="" minggu="" penilaian="" perbaikan="" rawat="" secara="" seminggu="" span="" tanda-tanda="" tidak="">
  • Pantau tekanan darah, proteinuria, refleks, dan kondisi janin
  • Lebih banyak istirahat
  • Diet biasa.
  • Tidak perlu diberi obat-obatan
  • Jika rawat jalan tidak mungkin, rawat di rumah sakit:
-       diet biasa
-       pantau tekanan darah 2 x sehari, proteinuria 1 x sehari
-       tidak perlu obat-obatan
-       tidak perlu diuretik, kecuali jika terdapat edema paru, dekompensasi kordis atau gagal ginjal akut
-       jika tekanan diastolik turun sampai normal pasien dapat dipulangkan:
  • nasehatkan untuk istirahat dan perhatikan tanda-tanda preeklampsia berat
  • kontrol 2 kali seminggu
  • jika tekanan diastolik naik lagi –> rawat kembali;
-        jika tidak ada tanda-tanda perbaikan -> tetap dirawat;
-        jika terdapat tanda-tanda pertumbuhan janin terhambat, pertimbangkan terminasi kehamilan;
-        jika proteinuria meningkat, tangani sebagai preeklampsia berat.
Jika kehamilan > 37 minggu, pertimbangkan terminasi:
  • Jika serviks matang, lakukan induksi dengan oksitosin 5 IU dalam 500 ml dekstrose IV 10 tetes/menit atau dengan prostaglandin
  • Jika serviks belum matang, berikan prostaglandin, misoprostil atau kateter Foley atauterminasi dengan secsio cesarea


Monday, June 1, 2015

one thousand smile!

June 01, 2015 0 Comments
assalamualaikum...

alhamdulillah...
hari ni da 24week1day pregnant.syukur...setakat ni alhamdulillah.aku n baby baik2 sahaja.pejam celik pejam celik da separuh perjalanan kehamilan.tinggal lg lebih kurang 4bulan/16week lagi.fuhsss...!masuk 6 bulan baru la berani nak announce ckit2 pasal preggy kali ni.bukan apa takut kejadian lama berulang..huhu.mintak jahla ek..
sekejap rase masa cepat sangat tapi sekejap rase alahai lambatnya nak 9 bulan..hihi..tak sabar nak tengok baby membesar dengan giatnya kot...(nampak tak excitednya kat situ..hihi).maklumla baby 1st kami.excited ni bila tgok barang2 cute baby.tahan je smpai 6 bulan brula berani beli sikit2..hihi

gambar dr mr google


sepanjang trimester pertama aritu..alhamdulillah.tak de mengalami saat2 morning sickness yang teruk means tak de la smpai tiap2 pagi nak muntah2 pening2.cuma adala sekali sekala gitu jer.badan penat asyik nak tido je.dulu ada jugak baca2 dalam blog org,ibu hamil yg xmgalami morning sickness ada something wrong ngn kandungan..choiiii!kita check alhamdulillah baby xde apa2 perkembangan seperti mana sepatutnya..lega bila doktor cakap baby sihat2 sahaja..normal.so sebenarnya morning sickness or tak itu bahagian masing2 kot.mungkin sebab ibu n ayah jauh..baby paham n behave je kat dalam perut ek..good2!!sayang baby ketat2...hihi.cuma satu je pesanan tuk preggy women..
tolongla think positive..doa banyak2 insyaallah baby sihat2 je..


supplement waktu hamil plak...bulan awal dulu cuma amek obimin jer.takutla nak telan ubat2 lain even hati da meronta2 nak amek supplement itu ini.then bila 1st check up tanya nurse..then nurse suggest dari obimin better tukar iberet.so kiter terus telan iberet 1/1 od.xtually iberet folic lebih sesuai utk mane2 ibu preggy yg hb low ckit.means bawah 11..checkup aritu hb low.itu yang nurse mintak tukar ke iberet.mybe kandungan folic bagus sikit kot...itu time first check up time 12w kalo xsilap la..
then dari iberet kita tambah lg 1 supplement which is neurogain PB..supplement utk perkembangan sel2 otak bayi.jangan tak tau otak bayi mula berkembang seawal 3 bulan kandungan.orang kata bagus kiter ape lagi tryla..tapi kan..ada jugak yang ckp neurogain better amek time kandungan da cecah 7 bulan.kalau amek awal2 takut baby hyperactive..hurmm..xtaula betul tak.tp for me better amek awal2 kot.it's depend la.bermula 3 bulan ada yang da amalkan set kehamilan salindah.dulu cam nak try gak tapi bila pikir2 sekali da beli set mahal2 xmakan pun.lagi pun da makan set salindah ubat2 klinik da bleh stop.bab tu kita xberapa confident.kalau tak silap ubat2 salindah tu start B1-B6 kot start awal kehamilan smpaila nak bersalin.mungkin bila da 7 bulan n bila hb da ok sikit then  kita start nak try amek set salindah lak..(terpengaruh dengan blog irinenadia..hahaha).orang kata amek supplement salindah baby cerdik n kulit baby putih bersih..btul ker??hahaha..second checkup haritu Hb kita atas pagarje which is 10.6..cuak then terus order vita-lea sharklee..dahla sebakul kene bebel ngn nurse.siap nurse warning nak kene jupe doktor if hb still tak naik.tak ke cuak tu...huhu..garang nor nurse kat situ..hurm..hopefully next checkup hb blehla naik.ni pun baru2 nak amek sharklee.harap2 berkesanla...so overall..skrg kiter amek iberet folic..neurogainPB n sharklee vita-lea..3 ubat sehari..kekadang langsung tak patuh pun..haha..xpecially iberet folic nak kene makan ketika perut kosong..memang tak ar..perut asyik terisi je..bila ntah nak tunggu perut kosong  yer..tapi alhamdulillah encik suami selalu ingatkan makan ubat.even kami jauh before tido mesti call.orang kata time pregnant ni sayang lebihhh...hihi..nak gi mana..nak makan ape..terus dapat..hihi..
tenkiu sayang!!(jiwang +__+)


bercerita bab pertambahan berat badan..memamg tersangat drastik kot.pernah selang 5 minggu naik 5 kilo means 1 kilo seminggu..huwaaaaa...pelik tp betul kan.cepat btul naik berat nyer.bab ni pun kene bebel gak ngn nurse..hurmm..patutnya sebulan 500gm je naik berat ni dah melampau2 ni.setiap kali checkup pun benda sama je kene bebel..tadah je la telinga.berat berlebihan tapi kira okla sebab bacaan kencing manis darah tinggi semua normal kan.hb je low sikit..mintak dijauhkan sebarang masalah la..tak per nanti pantang kiter pantang kaw2 yer..hihi..next check up kene suntik 2 dose ubat n minum lg air gula yang teramat manis smpai ke tekak tu..(bweeeekkk)..insyaallah 15/06/2015 nanti next checkup..dah 7 bulan da kalau xsilap time tu...mudah2han semua baik2 sahaja.amin...



p/s:thanks sayang selalu teman ayang checkup baby..xpernah miss.!snggup dtg dr kl ke ipoh n patah balik kl semata2 nak teman ayang..walau lewat masuk opis.tapi sanggup tu..terharu sgt..hope baby kita mewarsi sikap penyayang n bertanggungjawab ayah die..tau baby..ingat tu!i love u syg!tak sabar nak tengok baby lahir kan...huhu..4 bulan lg..yeaahhh!


kami!!!





Thursday, April 9, 2015

teka teki teka tekok...

April 09, 2015 0 Comments
Assalamualaikum....

benda first yang kita excited time pregnant ialah meneka jantina bayi..setuju???sekejap..sekejap..orang cakap lelaki sekejap sekejap perempuan.semua macam, ade 6xt sense masing2..hihi.tapi tak kesah yang penting baby keluar nanti sihat sejahtera..amin.



  1. Pergerakan bayi yang pertama
Sudah menjadi menjadi lumrah dunia lelaki lebih aktif dan kuat berbanding perempuan. Ibu yang hamil bayi lelaki biasanya merasakan pergerakan bayinya seawal 2-3 bulan. Manakala bayi perempuan agak lewat berbanding bayi lelaki iaitu pada bulan kelima atau enam.



  1. Bahagian pergerakan bayi yang kerap.
Anda akan merasakan tendangan dan pergerakan yang kerap di bahagian kiri jika jantina bayi anda perempuan. Dan, bayi lelaki pula sebaliknya, di bahagian kanan. Sesetengah ibu hamil juga mengatakan posisi tidur jika hamil bayi perempuan juga lebih cenderung ke arah kiri . Sebaliknya pula jika menghamilkan bayi lelaki.


  1. Bentuk perut
Cara ini adalah cara yang paling diketahui umum terutamanya jika si ibu mempunyai saiz kandungan yang agak besar dan mudah dilihat. Perhatikan perut anda pada cermin, Jika jantina janin anda adalah perempuan, maka perut anda akan kelihatan sangat bulat dan pinggang anda terasa penuh.  Jika hamil bayi lelaki, perut anda akan kelihatan samada lebih bujur dan panjang ataupun kelihatan agak tajam dari sisi depan. Bahagian pinggang akan terasa lebih kosong.


  1. Orang memuji anda
Cara ini adalah cara untuk anda mengetahui jantina bayi anda perempuan sahaja. Sesetengah ibu biasanya akan kelihatan lebih cantik dan berseri jika menghamilkan bayi perempuan.

  1. Mengidam
Sesetengah wanita hamil mengidam makanan tertentu. Contohnya, mengidam sayur-sayuran setiap kali hamil bayi perempuan dan mengidam daging setiap kali hamil bayi lelaki. Jika anda mengidam sayur-sayuran pada kehamilan sebelumnya dan bayi anda perempuan, maka perhatikan kehamilan anda yang seterusnya, jika anda lebih cenderung memakan sayu-sayuran juga. maka kemungkinan besar bayi anda adalah perempuan.


  1. Kelakuan
Si ibu biasanya menonjolkan sifat atau jantina anaknya. Contohnya, lebih suka melihat permainan budak lelaki atau wajah kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan. Kadangkala, si ibu juga berkemungkinan membenci jantina yang bertentangan dengan jantina anaknya.. Contohnya membenci budak perempuan jika kandungannya lelaki.

  1. Cincin
Sesetengan wanita mengamalkannya untuk mengetahui kehamilan dan sesetengah melakukannya untuk tujuan suka-suka. Bagaimana mengunakannya ? Buka cincin anda dan ikatkan pada seutas benang. Angkat hujung benang itu dan biarkan cincin berada atas perut tergantung, Perhatikan cincin anda. Jika cincin anda bergoyang lurus ke hadapan, bayi anda berkemungkinan lelaki. Dan, jika pergerakan cincin ke arah melintang, bayi anda berkemungkinan besar adalah perempuan.


  1. Ultrasound
Merupakan cara untuk mengetahui bayi anda 99% tepat jika si pemerhati mampu melihatnya dengan baik.

  1. Carta ramalan cina
Dipercayai 90% tepat kerana telah dibuktikan oleh ribuan ibu.

  1. Si ibu merasakan sendiri
Jangan terkejut ! Kebanyakan ibu mampu mengetahui jantina anaknya sendiri sebelum kelahiran. Ianya mungkin disebabkan oleh hubungan batin yang kuat antara ibu dan anak ataupun faktor-faktor yang lain.


Friday, January 16, 2015

doa mengelakkan keguguran

January 16, 2015 0 Comments


Doa & amalan elak keguguran (miscarriage)



Fakta Keguguran 

Keguguran ialah kehamilan yang berakhir sebelum kandungan berusia 20 minggu. Pada masa ini, bayi belum lagi berupaya untuk hidup di luar rahim. Semasa keguguran, bayi, uri, dan ketuban akan keluar dari rahim. Kadang-kadang tidak semua itu keluar sekali gus dan ada yang tertinggal di dalam rahim.

Baiklah, kat sini comel nak kongsi doa & amalan yang boleh diamalkan semasa mengandung untuk mengelak keguguran.

DOA ELAK KEGUGURAN (Surah Al-Hij'r - Batu Gunung)

Barang siapa membaca tiga ayat yang terakhir dari surah ini, ke atas perempuan yang selalu anak kandungannya gugur, nescaya anak kandungannya itu akan terselamat, dari gugurnya.


Terjemahannya:

Ayat 97: Dan demi sesungguhnya Kami mengetahui, bahawa engkau bersusah hati dengan sebab apa yang mereka katakan.

Ayat 98: Oleh itu, bertasbihlah engkau dengan memuji Tuhanmu, serta jadilah dari orang-orang yang sujud.

Ayat 99: Dan sembahlah Tuhanmu, sehingga datang kepadamu (perkara yang tetap) yakin.

Cara-cara Bacaan

Wanita yang mengandung, amalkan ayat-ayat ini selepas setiap kali solat. Baca sekurang-kurang 3x doa ini dan dihembuskan pada perut anda. InsyaAllah usaha anda diberkatiNya.


AMALAN ELAK KEGUGURAN (Asmaul Husna)




Kredit:
http://harrazdani.blogspot.com
http://isatie.blogspot.com

Monday, January 5, 2015

kejutan kecil tapi bermakna

January 05, 2015 0 Comments
assalamualaikum semua...

salam isnin everibodiiii.yahoo..no monday blues.arini sy cuti ganti setelah bertungkus lumus utk pesta konvokesyen last year.(last bunyi cm lama sangat padahal baru 2 minggu lepas..hihi).
pejam celik, pejam celik da 2015.ya allah cepatnya masa..maka bertambahla usia.lg 2 taun nk 3 series ni.acaner ni..huhu..paling best sambutan new year baru2 ni ialah dengan tibe2 college bagi cuti new year  tu.xtually memang sepatutnya perak cuti umum.tp disebabkan student nk melapor masuk kolej so semua cuti dibekukan.tp good news is semester baru will start on 12hb1 yeay2!!!semua boleh cuti...2hb2 terus apply cuti.kite da super excited..suddenly hubby ckp die mybe xcuti n stay je kat bangi.ok..sorang2la bercuti da perak..*sad*

around 6pm kol hubby...

"b..b kat ner tu?b balik sini(perak) x?ayang da apply cuti nanti boleh jalan2"..kata ku dengan penuh harapan...

"b baru balik office ni.xbalik perak kot..ahad interview ptd.."hubby balas pertanya dengan penuh kenyakinan...

*hah!*

ok,baiklah.fine...dari dalam bilik terus masuk dapur.amek bawang nk kupas konon nak masak maggi la.yeala tengah frust kot.hahaha..bad habit time frust ialah makan maggi then letak cabai banyak2...huhu.tengah khusyuk dan tawaduk kupas bawang tetibe..

"yang!!!!!suara garau dr belakang.

ya allah.melompat2 kite..dengan pegang pisaunya lagi nasib baik xbaling pisau tu.terkejut yang amat..macamana la boleh tak perasan langsung.rupanya lepas solat  dalam bilik tadi suami da smpai rumah,masuk senyap2..memang menjadi betul sampai tak perasan pun.hubby pun senyap2 da apply cuti awal2 balik perak holiday sama2.ya allah..rasa happy n terharu sangat.surprise yang menjadi dr suami.hihi...betulla sekecik2 n sesimple2 surprise pun boleh buat  kita rasa happy n bahagia sangat kn..x semestinya nak kene bawak g paris o nak kene bagi hadiah mahal2.
cukupla orang tersayang ada dengan kita selalu dah cukup buat kita bahagia kn..


alhamdulillah taun ni da nak masuk tahun ke 3..da nak masuk  8 tahun perkenalan kita.
i'm so happy b..syukur alhamdulillah..
thanks for everything Allah..syukur untuk sebuah perhubungan yang indah.*jiwang jap..hihi*
semoga 10 tahun 20 tahun n berpuluh2 tahun akan datang kite tetap macam ni sampai bila2...amin.
insyaallah semoga tahun depan bertambah murah rezeki kita...


time ni kat krabi..elephant tracking..


kami 8 taun lepas..time ni masing2 kurus lg..hihi